olusia18

olusia18

Kucharz
[Przepisów: 9]

Zielony pysio

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto inne niż wszystkie. Obłożone zieloną masą, wzbogacone smakowo biszkoptami z galaretką, udekorowane czekoladą i bitą śmietaną.

Zielony pysio

Składniki:

Zielony pysio

 

  • 5 jajek
  • 10 dag. mąki tortowej
  • 10 dag. cukru
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży zielony sok typu pysio 750 ml.
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • opakowanie biszkoptów z galaretką albo pierniczków
  • 3 zielone galaretki
  • 2 szkl. bitej śmietany
  • czekolada
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Zielony pysio
Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem, połącz pianę z masą żółtkową, lekko mieszając mikserem. Do masy jajecznej wsyp makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj ciasto drewnianą łyżka. Wlej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, piecz 25 minut w temp. 170 st., potem jeszce 15 min. w temp 150 st. Budynie śmietankowe rozpuść w 1,5 szkl. soku, zagotuj resztę soku, wlej budynie. Mieszając, gotuj, aż powstanie gęsta masa. Ostudź, zimną masę rozmasuj na cieście. Na masie ułóż biszkopty z galaretką, przykryj bitą smietaną wymieszaną z jedną tężejącą zieloną galaretka rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy skrzepnie, polej dwoma pozostałymi galaretkami przyżądzonymi według przepisu an opakowaniu. Wierzch oprósz tartą zcekoladą.