Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam lato. Uwielbiam je za kolory na talerzu, bo przecież jemy oczami.Uwielbiam je za różne smaki, które nam przynosi. Oto szybkie danie z ryżem z dodatkiem sezonowych przysmaków: młodziutkiego bobu i groszku cukrowego.

Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym

 

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • ok. 2 szklanek bulionu (w zależności od tego ile płynu wypije ryż)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki dowolnego zielonego pesto
  • 1 szklanka bobu
  • porządna garść groszku cukrowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą.

Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente.

W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego groszek. Do garnka z ryżem dodajemy pesto i warzywa.

Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.

Blog: Kulinarne Przygody Gatity
Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym