Ziemniaczane paluszki z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

Ziemniaczane paluszki z groszkiem

Składniki:

Ziemniaczane paluszki z groszkiem

 

  • ziemniaki 600 gram
  • groszek w puszce 1 puszka
  • średnia cebula 1 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 1/4 szklanki
  • sól do smaku 4 szczypty
  • pieprz do smaku 2 szczypty
  • majeranek 3 szczypty

 

  • bułka tarta do obtoczenia 1/2 szklanki
  • mąka do obtoczenia 1/4 szklanki
  • rozbełtane jajko 2 sztuki
  • olej do smażenia 1/3 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane paluszki z groszkiem
Zaczynamy od ziemniaków które musimy ugotować na parze, ugnieść na piure. Groszek odcedzić z płynu. Do ziemniaków dodać groszek i dobrze rozgnieść. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni z dwoma łyżkami oliwy do miękkości. Cebulę dodać do ziemniaczanej masy, dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą i dobrze wymieszać. Z masy formować kotlety w kształcie prostokątów, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i posypać solą, odstawić aby ogórek puścił sok. Odlać sok z ogórka. Rozgnieść 2 ząbki czosnku, dodać do ogórka. Ogórkową masę połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotowe kotlety podawać z sosem.

Tagi:

jajko tarta jajka