iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zimowa zupa gołąbkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowałam taka zupę z dodatkiem mięsa mielonego, ale w tej wersji czyli z mięskiem indyczym jest dużo lepsza i mi smakuje bardzo pod warunkiem, że jest podana bardzo gorąca.

Zimowa zupa gołąbkowa

Składniki:

Zimowa zupa gołąbkowa

 

  • 2 golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 50 dag kapusty pekińskiej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zimowa zupa gołąbkowa
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, następnie dodać por pokrojony w paseczki i chwilkę razem podsmażyć. Do garnka włożyć mięso, dodać marchew pokrojona w plasterki i pietruszkę oraz seler pokrojone w kosteczkę, dołożyć cebulę, zalać wszystko 3 litrami wody, dosypać łyżeczkę jarzynki i łyżeczkę pieprzu na małym palniku gotować do momentu, aż mięso będzie mięciutkie.

Ugotowane mięso wyjąć z garnka, i po przestudzeniu drobno pokroić, ponownie wrzucić do garnka, wsypać opłukany ryż i ponownie zagotować, następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę kapustę i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować do miękkości ryżu i kapusty na koniec wlać przecier pomidorowy ( nie polecam zamiany na koncentrat nawet ten najlepszy), zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem prawdziwym i szczyptą cukru, przed podaniem posypać zielona pietruszką.  

Tagi:

zupa obiad