Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Zupa Wan-Tan 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna Chińska zupka, dla smakoszy kuchni azjatyckiej :)

Zupa Wan-Tan 2

Składniki:

Zupa Wan-Tan 2

 

  • 12-16 płatów ciasta Wan-Tan (mrożonych)
  • 40 g surimi
  • 1 pęczek kolędry
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g delkatnego szpinaku
  • 160 g marchwi
  • 100 g mięsa mielonego
  • sól
  • 1 białko
  • ok. 1 l bulionu z kury
  • 6 łyżek wina ryżowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa Wan-Tan 2
1.Na nadzienie: Dobrze wymieszać mięso mielone z surimi, kolendrą i odrobiną soli. 2.Wycisnąć czosnek przez praskę 3.Płaty ciasta Wan-Tan posmarować na lewym górnym brzegu roztrzepanym jajkiem 4.Nakładać odrobinę nadzienia na kawałki ciasta 5.Prawy dolny brzeg ciasta złożyć po przekątnej 6.Brzegi pierożków zlepić palcami 7.Zagotować większą ilość wody i włożyć do niej pierożki Wan-Tan8.Pierożki gotować na małym ogniu przez 5 minut, wyjąć, osączyć 9.W marchewkach wyciąć podłużne cienkie rowki 10. Marchewkę pokroić na talarki. Talarki powinny wyglądać jak małe kwiatki 11. Wino, bulion, sok cytrynowy, sos sojowy, marchew gotować 2 minuty12. Pierożki i szpinak zagrzać w zupie, posypać kolendrą SMACZNEGO :)