Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Zupa z pieczonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów , zupa ma kremową konsystencje i jest pyszna z dodatkiem makaronu.

Zupa z pieczonych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z pieczonych pomidorów

 

  • 1 1/2 kg pomidorów malinowych
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 1/2 litra rosołu
  • 1,5 szkl śmietanki
  • sól i pieprz
  • ulubiony makaron

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonych pomidorów
Pomidory pokroić na ćwiartki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skroplić oliwą, posypać tymiankiem i bazylią ułożyć kawałki cebuli i czosnku.

Piec 30 minut w temp 200 stopni a następnie zmniejszyć temp 150 stopni i piec jeszcze 10 minut.

Rosół zagotować i posolić. Dodać obrane marchewki i gotować do miękkości.

Pomidory obrać ze skórki, dodać miękkie marchewki i zmiksować ze śmietaną. Wymieszać z rosołem i doprawić do smaku. Podawać z makaronem. 
Zupa z pieczonych pomidorów
Pomidory pokroić na ćwiartki ułożyć w naczyniu żaroodpornym , skroplić oliwą , posypać tymiankiem i bazylią ułożyć kawałki cebuli i czosnku
Zupa z pieczonych pomidorów
Piec 30 minut w temp 200 stopni a następnie zmniejszyć temp 150 stopni i piec jeszcze 10 minut.
Zupa z pieczonych pomidorów
Pomidory obrać ze skórki, dodać miękkie marchewki i zmiksować ze śmietaną.
Zupa z pieczonych pomidorów
Wymieszać z rosołem i doprawić do smaku. Podawać z makaronem