kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

szkoda ze nie mam aparatu...wyglada, przepysznie!! a smakuje jeszcze lepiej:)

zupa z soczewicy

Składniki:

zupa z soczewicy

 

  • 10 dag czerwonej soczewicy
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie pietruszki
  • 2łłyzki oliwy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól pieprz wegeta
  • ewentualnie łyzka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

zupa z soczewicy
marchewke i pietruszke oczyścic i pokroić w niezbyt grube plasterki. cebule obrac i pokroic w drobna kostke. Opłukaną pod bieżacą wodą, namoczoną soczewicę zalać litrem wrzącej wody, dodać przygotowane warzywa. Gotować na małym ogniu przez mniej wiecej 45 minut. Tuż przed koncem gotowania połączyć z przecierem pomidorowym. Doprawic do smaku wegetą, sola i pieprzem. Wlac oliwe, wymieszac. przed podaniem posypac posiekana natką pietruszki

Tagi:

soczewica