luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zupa Chińska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna i aromatyczna zupa chińska z własoręcznie robionym makaronem ryżowym

Zupa Chińska

Składniki:

Zupa Chińska

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pieprz
  • sól
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka pędów bambusa
  • grzyby.. 4-5
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu imbirowego z soją

 

Sposób przygotowania:

Zupa Chińska
przygotować makaron;

Mąkę przesypać do miski i po trochu dolewać wodę , mieszać łyżką a potem zgnieść w jednolite ciasto. Rozwałkować cienko i kroić na dowolne kluseczki .

Ugotować we wrzątku.



Mąkę ryżową otrzymałam po zmieleniu płatków ryżowych błyskawicznych.



Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, posypać imbirem, polać olejem sezamowym i sosem sojowym , posypać pieprzem..

Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w kosteczkę, Na łyżce oleju przysmażyć marchewkę z cebulą, dodać pędy bambusa, i zamarynowaną pierś, przysmażyć wszystko ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać grzyby( ja dałam nasze polskie mrożone opieńki z braku grzybów mun) i gotować ok 10 min.

Na koniec dodać koncentrat i doprawić sosem imbirowym z soją , wymieszać, podawać z makaronem ryżowym.