Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa cukiniowo-groszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekka zupka z podsmażonymi warzywami, z dodatkiem mrożonego zielonego groszku i tartej cukinii, z pikantnym akcentem w postaci papryczki chili.

Zupa cukiniowo-groszkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cukiniowo-groszkowa

 

  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 marchewki
  • 80 g selera korzeniowego
  • 80 g pora
  • 30 dkg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 3 l bulionu drobiowego
  • 1 mała cukinia
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowo-groszkowa
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Do tego dodać marchewkę, seler i por. Podsmażać razem kilka minut, co chwilę mieszając. Dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać, wlać bulion i zagotować. Gotować ok. 15 minut. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię dodać do gotującej się zupy. Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Zupa cukiniowo-groszkowa
Cebula czosnek i papryczka zeszklone na oleju.
Zupa cukiniowo-groszkowa
Marchewka seler i por wrzucone do garnka i podsmażone.
Zupa cukiniowo-groszkowa
Pokrojone ziemniaki dodane razem z mrożonym groszkiem do podsmażonych warzyw.
Zupa cukiniowo-groszkowa
Umyta i starta na tarce o dużych oczkach cukinia.