SUPERPRZEPIS

Domowa zupa gyros

  • 5
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Domowa zupa gyros

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni.

Składniki:

Domowa zupa gyros

 

  • 650g fileta z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • tymianek
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 200g słodkiej śmietany 30%
  • 100g śmietany 18%
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300ml sosu chilli
  • 1 zupa cebulowa (w proszku)
  • 100g śmietankowego serka topionego
  • 600ml wody

Sposób przygotowania:

Domowa zupa gyros

ETAP 1:

Domowa zupa gyros
mięso pokroić i oprószyć przyprawami , odstawić

1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na około 60minut.

ETAP 2:

Domowa zupa gyros
papryki trzech kolorach pokroić w cienkie paski

2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2cm.

ETAP 3:

Domowa zupa gyros
cebulę zeszklić dodać papryki pokrojone w paski

3. Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chillii i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści, gotować około 15minut.

ETAP 4:

Domowa zupa gyros
do zamarynowanego mięsa dodać śmietany wymieszać

4. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.