migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa koperkowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czasami lubię zjeść po prostu taką zwykłą ryżankę. Ryż zawsze gotuje w bulionem, a nie osobno, dzięki temu zupka jest gęsta tak jak lubię. Tradycyjnie dodałam do niej marchewkę i wzbogaciłam dodatkiem aromatycznego koperku.

Zupa koperkowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa koperkowa z ryżem

 

  • 2,2 l bulionu, u mnie drobiowy
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 łyżek posiekanego koperku
  • śmietanka 30% lub mleko do zabielenia

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z ryżem
Bulion wlać do garnka i zagotować. Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać pokrojone warzywa. Gotować ok 10 minut.

Następnie dodać ryż i posiekany koperek. Zmniejszyć gaz i dalej gotować aż warzywa i ryż będą miękkie.

Na koniec można zupkę zabielić ale nie koniecznie, ja dodałam ok pół szklanki mleka.
Zupa koperkowa z ryżem
Marchewkę i pietruszkę pokroić w drobną kostkę.
Zupa koperkowa z ryżem
Gdy bulion się zagotuje dodać pokrojone warzywa. Gotować ok 10 minut.
Zupa koperkowa z ryżem
Odmierzyc szklanke ryżu, szklanka o pojemności 250ml.
Zupa koperkowa z ryżem
Następnie dodać ryż i posiekany koperek. Zmniejszyć gaz i dalej gotować aż warzywa i ryż będą miękkie.