Zupa krem z jarzyn

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna zupa krem z jarzyn, polecam

Zupa krem z jarzyn

Składniki:

Zupa krem z jarzyn

 

  • 100 g zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • ½ kalafiora
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka pokrojonej
  • natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z jarzyn
Marchewki, kalarepkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać podzielony na różyczki kalafior, opłukany zielony groszek i osolić. Gotować 30 minut. Usunąć seler i pietruszkę, pozostałe warzywa zmiksować z wywarem. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła. Rozprowadzić 200 ml zupy, połączyć z pozostałą zupą. Gotować 5 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, pozostałe masło i podawać z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.