KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa meksykańska.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna zupa. Przepis usłyszany i przepisany do zeszytu z przepisami z audycji radiowej.

Zupa meksykańska.

Składniki:

Zupa meksykańska.

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 duże łyżki majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • fasoli białej konserwowej lub soi ale ja nie miałam w domu więc nie podałam w składnikach

 

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska.
Z cebuli i czosnku usunąć zdrewniałe części, odciąć piętkę, wypłukać. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem obsmażyć. Zagotować 1 litr wody, dodać kostkę rosołową oraz obsmażone mięso i cebulę, gotować 30 minut. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Dodać fasolę, kukurydzę, majeranek i dolać wody żeby wszystko było przykryte, tak gotować 20 minut. Przyprawić roztartym czosnkiem, koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem do smaku i gotować jeszcze ok. 30 minut. Często mieszając.

Tagi:

mięso zioła