Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Zupa mięsno-warzywna z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa, w której znajdziesz i mięso i różne warzywa

Zupa mięsno-warzywna  z koperkiem

Składniki:

Zupa mięsno-warzywna z koperkiem

 

  • 250 g poszatkowanej kapusty
  • 1 starta na grubej tarce marchewka (100 g)
  • 1 starta na grubej tarce pietruszka (100 g)
  • 2 pokrojone w piórka gałązki selera naciowego (40 g)
  • 4 sztuki pokrojonych w plastry pieczarek
  • 1 łyżka (30 g) oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona w plasterki czerwona cebula
  • 150 g pokrojonego w kostkę mięsa z udek kurczaka
  • Posiekany drobno aromatyczny koperek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Zupa mięsno-warzywna z koperkiem

Do wrzątku włóż mięso, dodaj zioła prowansalskie i lekko posól. Pogotuj około 20 minut. Następnie dodaj kapustę, marchewkę, pietruszkę, selera naciowego i cebulę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podduś pieczarki i dodaj do zupy. Zupę gotuj tyle czasu, aby mięso było miękkie, ale warzywa nierozgotowane. Na talerzu posyp posiekanym koperkiem.


  120 kcal/porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.