pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Zupa ogorkowa mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszna zupa ogórkowa według przepisu mojej mamy.

Zupa ogorkowa mojej mamy

Składniki:

Zupa ogorkowa mojej mamy

 

  • 0,5 kg łopatki
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 kg ogórków kiszonych (startych, dobrze aby nie miały skórki)

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogorkowa mojej mamy
Mięso umyć, zalać ok 2,5 litra wody. Na bardzo wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Selera, pietruszkę, marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Kiedy wywar mięsny się zagotuje dodać starte warzywa i ziemniaki. Gotować razem ok 45 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, dodać starte ogórki. Gotować jeszcze ok 25 minut. Moja mama robi zaprawkę. 4 łyżki śmietany + 1 łyżka mąki - dobrze wymieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka. Wymieszać.