zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zupa ogórkowo cukiniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

cukinia nadaje zupie słodkawego posmaku

Zupa ogórkowo cukiniowa

Składniki:

Zupa ogórkowo cukiniowa

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałeczek korzenia selera
  • 6 ziemniaków
  • 1,5 - 2 l wody
  • 500 g ogórków kwaszonych
  • 1/2 średniej cukinii
  • 3/4 szk śmietany 18 %
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowo cukiniowa
Skrzydełka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu około 20 minut zdejmując burzyny. Wywar posolić, popieprzyć i dodać maggi. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach ale osobno. Do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz posiekaną natkę ( trochę zostawić do posypania gotowej zupy ). Gotować do momentu aż warzywa będą lekko podgotowane. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i startą cukinię. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać starte ogórki i gotować około 5-8 minut. Śmietanę rozmieszać, zahartować odrobiną zupy i wlać ją do garnka z zupą i zamieszać. Zupę przed nalaniem na talerze ewentualnie doprawić po czym nalać na talerze i posypać zostawiona natką.