Zupa pomidorowa (Chiny)

         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomidory zalać wrzącą wodą, postawić na 3 minuty, obrać, przeciąć w poprzek na

Zupa pomidorowa (Chiny)

Składniki:

Zupa pomidorowa (Chiny)

 

  • 45 dag średnich pomidorów
  • 10 dag wołowiny bez kości
  • jajko
  • 3 szklanki rosołu kurzego
  • mała cebula dymka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka białego wina wytrawnego lub czystej wódki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka oleju sojowegosos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z imbiru
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa (Chiny)
Pomidory zalać wrzącą wodą, postawić na 3 minuty, obrać, przeciąć w poprzek na pół, lekko ścisnąć ręką, łyżeczką usunąć nasiona. Każdą połówkę pokroić na 3-4 części. Wołowinę pokroić w bardzo cienkie paski, starannie wymieszać z przyprawami (sól, pieprz, sos sojowy), odstawić. Garnek postawić na dużym ogniu, wlać olej, włożyć pomidory, smażyć około minutę, wlać rosół, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty. Dodać wołowinę, wlać sos sporządzony z podanych składników, zagotować, wyłączyć gaz. Cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko, zaczekać 10 sekund, dokładnie zamieszać. Spróbować, w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem, posypać dymką. Podawać natychmiast.