Zupa pomidorowo- soczewicowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

sycąca aromatyczna zupa pomidorowo- soczewicowa

Zupa pomidorowo- soczewicowa

Składniki:

Zupa pomidorowo- soczewicowa

 

  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 115 gram soczewicy pomarańczowej
  • 400 gram pomidorów pokrojonych z puszki
  • 100 gram miękkiego twarożku

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo- soczewicowa
Bulion postawiłam na ogniu. Oliwę rozgrzałam w dużym rondlu. Czosnek obrałam i posiekałam.Smażyłam w oliwie 5 minut, do miękkości. Soczewicę opłukałam i osączyłam.Dodałam do wywaru i pomidorów. Doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut. Twarożek utarłam ze szczyptą soli. Zupę zmiksowałam na puree. Podawałam z kilkoma łyżkami twarożku.