olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa pokrzywowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Legendarna zupa, taką zupę jedli skazani na Syberii.

Zupa pokrzywowa

Składniki:

Zupa pokrzywowa

 

  • 50dkg młodej pokrzywy
  • łyżka masła
  • 1,5l rosołu (kostka rosołowa)
  • łyżka mąki
  • 1-2 żółtka
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa pokrzywowa
Umytą uprzednio pokrzywę obrać z łodyg i ugotować, wrzucając do gorącej wody z dodatkiem soli. Odlać, przelać zimną wodą, posiekać. W rondlu stopić masło, dodać pokrzywę, mąkę i poddusić. Przetrzeć przez sito, przelewając gorącym rosołem, ogrzać i osolić. W wazie rozmącić żółtka i powoli wlewać gorącą zupę. Podawać z grzankami.