bambusik

bambusik

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zupa soczewicowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i sycąca zupa z soczewicy.

Zupa soczewicowa

Składniki:

Zupa soczewicowa

 

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 kawałek kiełbasy (np. jałowcowej)
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • ostra mielona papryka

Sposób przygotowania:

Zupa soczewicowa
1. Soczewicę gotujemy 10 minut, trochę solimy, dalej gotujemy. 2. Smażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę, dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy marchewkę ścieraną na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Całość chwilę smażymy. 3. Smażone składniki dodajemy do ugotowanej soczewicy. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Solimy do smaku i mieszamy.