jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Żurawinowa nalewka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ta nalewka rozgrzeje każdego. Ma pyszny smak i zapach.

Żurawinowa nalewka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurawinowa nalewka

 

  • Składniki:
  • 400 g suszonej żurawiny,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 litry wódki,
  • ½ szklanki spirytusu,

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowa nalewka
Żurawinę mieszamy z cukrem i przekładamy do słoika. Tak przygotowaną zalewamy wódką i odstawiamy na minimum tydzień. Po tym czasie odcedzamy uzyskana żurawinówkę. Najlepiej przez gazę, ale można także przez sitko. Do uzyskanej nalewki dodajemy spirytus. Nalewkę przelewamy do butelki i pozostawiamy jeszcze na kilka dni.
Żurawinowa nalewka
Wymieszaną z cukrem żurawinę zalewamy wódką
Żurawinowa nalewka
Po minimum tygodniu odcedzamy owoce żurawiny