marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Żurek mocno ziołowy z jajkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Najpierw podgotować pokrojoną w kostkę wędlinę,aż woda odparuje,wlać zakwas.Gotować niecałą godzinę.Dodać śmietanę,zamieszać.Doprawić.

Żurek mocno ziołowy z jajkiem.

Składniki:

Żurek mocno ziołowy z jajkiem.

 

  • 0,5 l.zakwasu żytniego na żurek,
  • 20 dag.szynki wieprzowej lub kilka kabanosów wieprzowych,
  • śmietana 36%,
  • 1l.wody,
  • 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • 4-5 średnich pokrojonych w kostkę ziemniaków,
  • po szczypcie suszonych ziół(czarnuszka,
  • tymianek,rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz ziołowy lub czarny mielony,
  • szczypta curry.

Sposób przygotowania:

Żurek mocno ziołowy z jajkiem.
Zagotować trochę wodę w średnim garnku,dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę czy kabanosy.Gotować z pół godziny,aż pokażą się oka z tłuszczu na wodzie.Wlać zakwas żytni,zamieszać i gotować ok.35 min. na średnim ogniu.Dodawać po szczypcie różnych ziół,aby zupa przeszła ich smakiem i wonią. Osobno zaś ugotować jajka i ziemniaki pokrojone w kostki.Żurek zaprawić śmietaną,przedtem ją hartując,aby się nie zwarzyła.Jajka wyjąć,ostudzić w strumieniu zimnej wody,oskubać,pokroić w ósemki,ułożyć na dnie porcelanowych czarek do zup.Ziemniaki po odcedzeniu dodać do żurku.Zupę doprawić solą jak kto woli,curry i pieprzem ziołowym lub czarnym mielonym.Zamieszać i nalewać.