Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity pomysł na szybką przekąskę lub główne danie :)
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 73
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 39
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 84
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 84
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 59
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 73
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 39
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 84
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 84
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 59
Składniki
Cukier, sól i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Powstały płyn połączyć z mąką i jajkiem. Dokładnie wyrobić ciasto tak, żeby było „elastyczne” i gładkie. W zależności od rodzaju mąki może być za luźne albo za twarde, wtedy trzeba dodać wody albo więcej mąki. Jak już ciasto osiągnie idealną konsystencję, należy przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę – podsmażyć na patelni tak, aby się wytopiło z niej trochę tłuszczu.
Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie pomieszać je z serem, kiełbasą razem z tłuszczem, ogórkami, majonezem i przyprawami.
Powstałą w ten sposób mieszankę rozłożyć do foremek na muffinki wcześniej wysmarowanych olejem.
Całość wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym.
Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Jeśli ktoś lubi bardziej pikantnie i wytrawnie, to zamiast zwykłej kiełbasy, można dać kiełbasę chorizo, a zamiast ogórka kiszonego - oliwki. Proporcje i sposób przygotowania nie zmienia się :-) Sos czosnkowy najlepszy jest - rzecz jasna - domowy. Zamiast suchych drożdży, można użyć zwykłych - przelicznik jest mniej więcej taki, że 8g suchych to 25g zwykłych. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)