Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, wilgotne muffiny. Połączenie kawa-cynamon-czekolada działa na mnie w sposób diabelski. Zapominam, że dieta… że późnym wieczorem, to może nie warto… że może boczki urosną, jeśli zjem siódmą sztukę pod rząd. Ja je po prostu pałaszuję.
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9901
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 142
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9901
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 142
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami). Czekoladę siekamy.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dokładamy posiekaną czekoladę i wszystko razem mieszamy.
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na spotęgowanie czeko-efektu, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub przygotować ulubiony krem na bazie serka mascarpone, czy bitej śmietany. Ja pałaszuję je na ciepło ze szklanką zimnego mleka.