Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musaka- Grecy wyklęliby mnie za użycie drobiu zamiast wieprzowiny, ale świnek nie jadam. Mieliby mnie też za nędzarką, bo użyłam cukinii zamiast bakłażana :) A to feler :)
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny doda...
Odsłon: 6811
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 80
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 317
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny doda...
Odsłon: 6811
Od długiego czasu nie robiłam wieprzowej wątróbki, zamieniając ja na drobiową...
Odsłon: 80
Konserwa mięsna z czosnkiem niedźwiedzim zrobiona jest z boczku świeżego i sz...
Odsłon: 317
Składniki
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, doprawiamy cynamonem i pieprzem i odstawiamy.
Ziemniaki i cukinię kroimy w cienkie plasterki i rumienimy na patelni grillowej.
Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekany drobno czosnek i cebulę.
Dodajemy mięso i smażymy ok. 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy aż sos będzie gęsty (jeżeli oddziela się od niego płyn, to odlewamy go).
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, na nią wykładamy mięso, na mięso cukinię.
Potrawę polewamy sosem powstałym ze zmieszania jogurtu z jajkiem i przyprawami. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.
Zapiekamy przez ok. 45 minut w 200 stopniach C.