Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 29
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 131
Ten kurczak po hiszpańsku z pewnością zasmakuje wszystkim, który cenią klasyc...
Odsłon: 1169
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 29
Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...
Odsłon: 131
Ten kurczak po hiszpańsku z pewnością zasmakuje wszystkim, który cenią klasyc...
Odsłon: 1169
Składniki
Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego! :)