Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z założenia miała to być sałatka makaronowa, czyli danie na zimno. Ostatecznie jednak powstało danie na ciepło i w takiej wersji go polecam. Chociaż, jeżeli lubicie sałatki makaronowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je schłodzone, polane lekkim dressingiem jogurtowym.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 148
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 148
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na 15 minut, aby puścił wodę. Po tym czasie nadmiar wody odlewamy. Kawałki ogórka można też delikatnie odcisnąć, ale wówczas należy uważać, aby nie zgnieść naszych kosteczek ogórkowych. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrawamy na połówki. Teraz przygotowujemy dressing, czyli mieszamy jogurt z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiając wszystko jedynie odrobiną soli. Dodatki gotowe, czas zabrać się za konkretne rzeczy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy zamrożone kurki, podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, aby cebula stała się szklista. Do tak przygotowanych kurek dokładamy makaron. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, podgrzewamy 2- 3 minuty. Makaron podajemy z dodatkiem pomidorów i ogórków, polany dressingiem czosnkowym.
Uwaga: W wersji na zimno (sałatka makaronowa) warzywa mieszamy z makaronem. Całość zalewamy dressingiem. Smacznego.