Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o rumowym smaku....
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 104
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 50
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 105
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 84
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 104
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 50
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 105
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 84
Składniki
CIASTO: Na ogniu rozpuścić masło, miód, cukier, dodać ocet i sodę (uwaga, wytworzy się piana), dodać jajka i cały czas mieszając obserwować kiedy masa stanie się brązowa. Wówczas zdjąć garnek z ognia i dodać mąkę. Wyrobić ciasto i odłożyć je na godzinę.
Po godzinie rozwałkować dosyć cienko ciasto - ok. 6 placuszków na kształt tortownicy. Każdy placuszek należy piec przez 3-4 minuty w temp. 175 st. C. Dłuższe pieczenie może spowodować, że ciasto będzie twarde.
MASA: Masę krówkową ubić z masłem i rumem. Masy nie wychodzi zbyt dużo, ale nie powinno jej być za dużo, bo jest słodka.
Placki nasączyć kawą z rumem i poprzekładać naprzemiennie z masą. Ostatni placuszek rozkruszyć i wymieszać z orzechami. Tą mieszanką posypać ostatnią warstwę masy. Ciasto można podać najwcześniej 24h po zrobieniu, a najlepsze jest dwa dni później. Smacznego! *Przepis pochodzi z jednego z forów internetowych po moich modyfikacjach Listopad, 2010r.