Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 36695
czyli ekspresowy przepis na letni obiad, a że sezon na szparagi w pełni, to k...
Odsłon: 140
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 87
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warz...
Odsłon: 184
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 36695
czyli ekspresowy przepis na letni obiad, a że sezon na szparagi w pełni, to k...
Odsłon: 140
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 87
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warz...
Odsłon: 184
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę.
Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn.
Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175oC. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową.