Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najszybszy i najprostszy sposób na mazurka
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1758
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Szybko ugniatamy ciasto z podanych składników. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, uprzednio owinięte w folię, aby ciasto nie wchłonęło zapachów z lodówki. Skorzystałam z kwadratowej tortownicy. Na wyłożony papier do pieczenia poukładałam kawałeczki ciasta. Całość scaliłam w jednolity placek i nakłuwałam widelcem, aby ciasto nie wstało partiami z brytfanki ;) Z pozostałego ciasta zrobiłam rant i obkleiłam brzegi. Ciasto wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (góra - dół) na max 20 minut. W moim przypadku po 10 minutach zmieniam tylko na górę. Po wyjęciu, ciasto musi wystygnąć.
Jak wiemy cała reszta - to dowolność wyboru. Ja prezentuję mazurka z kajmakiem, migdałami, płatkami czekoladowymi i polewą czekoladową. Można użyć czekoladowych jajek, pastylek, orzechów, rodzynek i wszystkiego innego na co mamy tylko ochotę. W tym wypadku - starczyła mała puszka kajmaku.