Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, może choć nie musi dojrzewać, można pić już po kilku dniach od zlania, cytryna neutralizuje alkohol przez co nie jest tak łatwo się nią opić
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 35
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 22
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 717
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 154
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 83
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 35
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 22
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 717
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 154
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 83
Składniki
Cytryny sparzyć i pokroić w półplasterki. włożyć do słoja, zasypać cukrem. Wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać by cukier się rozpuścił. Odstawić na 24 godz. w zakręconym słoju.
Dolać spirytus, wymieszać i odstawić na kolejne 24 godz.
Przelać do innego naczynia przecierając cytryny na sitku drewnianą pałką lub łyżką.
Wlewać do butelek przez lejek wyłożony gazą.
Najlepsza gdy leżakuje 3 miesiące ale już po kilku dniach można pić.