Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na specjalne życzenie trele-morele zamieszczam przepis na niby-nutellę z węgierek, która jest bardzo przydatna do naleśników, ciasta i deserów.
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 397
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23639
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 100
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 397
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23639
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 100
Składniki
Śliwki umyć, usunąć pestki, zemleć w maszynce przez najdrobniejsze sitko. Przełożyć do rondla /najlepiej teflonowego - nie przypali się/.
Dodać cukier i wymieszać. Smażyć ok. 3 godz. na wolnym ogniu.Od czasu do czasu zamieszać. Potem dodać cukier waniliowy i kakao, starannie wymieszać i smażyć jeszcze 15 minut.Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.