Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 169
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 169
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i cukier. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ja wykorzystuję robot kuchenny z hakiem ale można to zrobić ręcznie. Cisto przekładamy na stolnicę. Gdy zbyt mocno klei się do rąk podsypujemy dodatkowo mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i okrągłymi foremkami (doskonale sprawdzi się również szklanka i kieliszek) wycinamy krążki a w nich dziurki. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Uwaga: pilnujcie smażonych oponek bo smażą się na prawdę bardzo szybko i łatwo je przypalić. Oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach a następnie solidnie oprószamy cukrem pudrem