Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne o kawowym smaku i o wiele mniej kaloryczne od tradycyjnego tiramisu;)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2719
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 106
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 32
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2719
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 106
Składniki
zaparzamy kawę z 2 łżeczek kawy rozpuszczalnej, oraz przygotowujemy galaretkę dodając do niej 200ml wody
w naczyniu żaroodpornym (lub pucharkach jak kto woli) układamy biszkopciki
nasączamy je wystudzoną kawą
oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy je w osobnych naczyniach z cukrem pudrem ( żółtka + 3 łyżki cukru pudru, białka + 3 łyżki cukru pudru)
serki homogenizowane odlewamy z nadmiaru wody i ucieram z 2 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej.
mase z serków mieszamy razem z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka oraz tężejącą galaretkę
wykładamy masę na biszkopty. Nastepnie znowu moczymy biszkopty w kawie i nakładamy resztę masy.
wkładamy do lodówki, aby wszystko stężało. Przed podaniem posypujemy kakao lub czekoladą. Ja dodatkowo posypuje rodzynkami oraz orzechami;)