Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8935
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 137
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 290
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8935
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 137
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 290
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Z ciasta formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.