Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-09-2016
Mięciutkie i pulchne bułeczki przygotowywane na parze
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 87
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 108
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 132
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 87
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 108
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 132
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dolewamy do tego roztrzepane jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło (podwoiło swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, zarabiamy je ponownie i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na blat posypany mąką, aby urosły.
Do dużego garnka wlewamy wodę, na garnek kładziemy ściereczkę lub gazę i mocno obwiązujemy sznurkiem. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na ściereczce układamy po 4 kulki i przykrywamy garnek miską o średnicy garnka. Bułki parujemy ok. 10-12 minut. * z podanej porcji wychodzi ok. 13 pampuchów