Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowa, chrupiąca, świeżo upieczona bagietka z masłem. A z tego przepisu zrobimy nie jedną, a aż dwie! :) Przy wyrabianiu często wyręczam się mikserem lub maszyną do pieczenia chleba, ale piekę tylko i wyłącznie w piekarniku. Chrupiąca skórka smakuje nieziemsko...mmm...
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 17
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 670
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 65
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 179
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 17
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 670
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 65
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 179
Składniki
Płatki owsiane gotujemy w mleku na papkę. Studzimy (nie musi być zimne). Do miski wrzucamy mąkę pszenną, mąkę chlebową i sól. Dodajemy owsiankę.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i stopniowo dodajemy ją do mąki. Całość wyrabiamy dłońmi, hakiem lub w maszynie do pieczenia chleba. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z niego 2 bagietki. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem bagietki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy otrębami razowymi. Pieczemy 15 minut w 220*C. Pieczywo musi lekko zbrązowieć.
zdj
zdj