Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, smaczny tort dla osób na diecie bezmlecznej, ale nie tylko. Zawsze wszystkim smakuje, a jego wykonanie jest dość proste :)
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1745
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 249
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1745
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 249
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Ubijamy białka na sztywną pianę. Na sam koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy również stopniowo żółtka wciąż ubijając.
Do powstałej masy dodajemy dokładnie wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę przelewamy do tortownicy (tylko spód wykładamy papierem) o średnicy 24 cm. i pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 40 min. Przepis na biszkopt pochodzi ze strony mojewypieki Można również upiec biszkopt według swojego sprawdzonego przepisu :)
Rozmrożone truskawki blendujemy na gładką masę, do której dodajemy przestudzone galaretki, przygotowane według przepisu, ale w tylko 100 ml. wody (na dwa opakowania). Odstawiamy masę do lodówki na około 30-60 min od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa zgęstnieje przekładamy nią biszkoptowe blaty (góry nie smarujemy).
Gotowy tort zdobimy lukrem plastycznym według własnego uznania i umiejętności. Na pokrycie tortu z trzech blatów o średnicy 24 cm. potrzebujemy około 750g gotowego lukru. Warstwa musi być grubsza niż na tradycyjny tort z masą maślaną ze względu na mus owocowy. Do przygotowania ozdób potrzebujemy kolejne 250g-500g. Ozdoby przyklejamy do tortu "klejem" zrobionym z żelatyny, cukru pudru i ciepłej wody (łyżeczka żelatyny, 2 łyżeczki cukru, a wody tyle żeby uzyskać gęstą konsystencję). Lukier można również przygotować samodzielnie, ale wymaga to sporo siły i czasu. Mimo, że wiele osób odradza układanie lukru bezpośrednio na biszkopcie ja tak robię i jest ok. Wymaga to sprawnego wygładzenia tortu gdyż faktycznie lukier szybciej zastyga i staje się mniej plastyczny.