Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto powstało z "potrzeby chwili" z tego co akurat miałam w lodówce, na oko, więc takie ciasta nazywam "babki eksperymentki" Ciasto smakowało bardzo, więc zapisałam składniki i ilości. Jest proste i nie wymaga dużo pracy a efekt super . Smacznego
Tiramisu to tradycyjny włoski deser na bazie biszkoptów, z przepysznym kremem...
Odsłon: 15583
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 33
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1588
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 78
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 294
Tiramisu to tradycyjny włoski deser na bazie biszkoptów, z przepysznym kremem...
Odsłon: 15583
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
Odsłon: 33
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1588
Pomysł na te naleśniki tkwił bardzo długo w głowie, ale inne potrawy wchodził...
Odsłon: 78
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 294
Składniki
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i dolać resztę wody podanej w przepisie , ale mocno wyziębionej (szybciej zastygnie) i wstawić do lodówki.
Upiec biszkopt: 1.białka oddzielić dokładnie od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli 2.do sztywnej piany dosypywać stopniowo cukier i ubijać dalej aż się rozpuści a piana będzie lśniąca. Pod koniec ubijania piany dodać proszek do pieczenia i dokładnie wmiksować 3.do piany dodać żółtka i przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką 4. dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką 5. wlać ciasto do formy 6. włożyć do letniego piekarnika i piec w 170-180 st.C ok.30 min. /bez termoobiegu/. Sprawdzić patyczkiem - ma być suchy a ciasto zarumienione. 7.Truskawki umyć, osączyć na ściereczce i odciąć szypułki
serek mascarpone zmiksować z Bieluchem, śmietaną i cukrem dość krótko. Wyłożyć serek na biszkopt, na nim ułożyć ciasno truskawki. Na truskawki wylać tężejącą galaretkę Mocno wychłodzić w lodówce i podawać zimne SMACZNEGO