Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto z zakalcem, znane na całym świecie jako brownie. Smaczne przez to, że pod chrupiącą, czekoladową skorupką znajdziesz wilgotne, jeszcze bardziej czekoladowe wnętrze.
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2038
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7232
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 173
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2038
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7232
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 173
Składniki
Rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę.
Rozkrój wzdłuż laskę wanilii, wydrap nożem pestki. Pestki dorzuć do cukru, resztę wykorzystaj do zrobienia cukru waniliowego - pokrój laskę na mniejsze kawałki i zasyp szklanką cukru (w słoiku). Zakręć i odstaw na kilka dni. Po zużyciu cukru laskę można wykorzystać jeszcze raz.
Wbij do miski żółtka, wsyp cukier i wanilię. Ubijaj, aż otrzymasz gładką, białą masę.
Dodawaj partiami mąkę i nadal ubijaj.
Rozpuszczoną z masłem czekoladę przestudź i wlewaj stopniowo do ciasta, cały czas mieszając.
Białka ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Przekładaj do ciasta partiami i wymieszaj dokładnie łopatką.
Ciasto przelej do foremki (u mnie 21 x 25 cm). Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw go na 160 - 170 stopni (góra - dół) i piecz ok. 25 minut, aż na wierzchu utworzy się ładnie spieczona skorupka. Możesz przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch ciasta wiórkami czekolady.
Po wyjęciu z piekarnika przestudź w formie. Wyjmij, pokrój i podawaj. Samo. Z lodami. Z sosem waniliowym. Do wyboru.