Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy pierwszy raz zrobiłam to ciasto, dzieci nie mogły uwierzyć, że w środku są buraczki. Tak bardzo im smakowało, że od tamtej pory robiłam je już kilka razy. Ostatnio zachwycili się nim również nasi sąsiedzi. W środku jest lekko wilgotne, a polane polewą czekoladową, po prostu rozpływa się w ustach. :)
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 49
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 729
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 108
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 197
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 49
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 729
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 108
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 197
Składniki
Ugotowane i obrane buraki zmiksować razem z olejem na mus.
Jajka ubić mikserem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i sól. Porcjami dodawać do jajek i zmiksować. Połączyć z musem buraczanym.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Piec ok. 75-80 minut.
Upieczone ciasto studzić w formie ok. 30 minut. Potem wyjąć i ostudzić całkowicie. Można polać polewą lub oprószyć kakao. Smacznego :)