Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-02-2016
Danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20724
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 66
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5214
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20724
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 66
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5214
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 85
Składniki
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Dodajemy do nich suszone pomidory i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy do szpinaku. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodajemy ser feta i mieszamy. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Przecier lub pomidory z puszki umieszczamy w rondelku, dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki oregano i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści. Przestudzonym farszem napełniamy makaron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy napełniony makaron. Całość zalewamy pozostałym sosem i obsypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO!