Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie na 4 osoby, 1 porcja: 192kcal, czas przygotowywania: 15 minutek, potrawa łatwa i nie droga:) Polecam!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 719
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 142
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 719
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 142
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Obrać cukinię, pokroić na plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na około 8 minut. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion (może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy). Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie nadają listki świeżej bazylii - należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny). Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach. DOBRA RADA: W razie konieczności można użyć przypraw suszonych - ale smak potrawy nie będzie już tak wspaniały, niestety. Można go nieco polepszyć, dekorując zupę dodatkowo zielonym szczypiorkiem... ;-)