Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny żytni chlebek! warto spróbować upiec samemu w domu
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 82
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 82
Składniki
Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól i otręby, następnie drożdże wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chwile jeszcze wyrobić przełożyć do keksówki ( 10 x 25 ) wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia ok 20 min. Ciasta w foremce powinno być do połowy lub 3/4 foremki, jeśli urośnie ponad foremkę przyklepać do poziomu formy. Posmarować wierzch oliwą i zrobić nacięcia nożem- wtedy chlebek nie pęknie. Piec 15 min w 230 st , następnie zmniejszyć do 160 st i jeszcze 20 min.
Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól i otręby, następnie drożdże wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chwile jeszcze wyrobić przełożyć do keksówki ( 10 x 25 ) wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia ok 20 min. Ciasta w foremce powinno być do połowy lub 3/4 foremki, jeśli urośnie ponad foremkę przyklepać do poziomu formy. Posmarować wierzch oliwą i zrobić nacięcia nożem- wtedy chlebek nie pęknie. Piec 15 min w 230 st , następnie zmniejszyć do 160 st i jeszcze 20 min.