Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie i miękkie ciastka, proste w przygotowaniu. Przepis zaczerpnięty ze strony "mojewypieki". Z porcji wychodzi ok. 15 szt.
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 32
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 706
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 81
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 190
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 32
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 706
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 81
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 190
Składniki
Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jajka utrzeć z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak, na końcu osudzoną margarynę. Razem utrzeć. Nakładać na wysmarowaną tłuszczem blachem ok. 2 łyżki ciasta. Robić duże odstępy, bo ciastka mocno rosną. Piec ok. 15 min w temp. 160 st. (aż się zarumienią). Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytyny. Gęstość lukru regulować ilością wody i soku. Wystudzone ciastka smarować lukrem po płaskiej stronie ciastek.