Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczne, w smaku podobne do sezamków ale cudownie miękkie :-)
Przepyszny rosołek jak u mamy
Odsłon: 187
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 3571
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 154
Przepyszny rosołek jak u mamy
Odsłon: 187
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 3571
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 154
Składniki
Sezam uprażyć na suchej patelni (nie za długo żeby nie był gorzki). Miękkie masło utrzeć z cukrami, następnie dodać jajko nadal ucierać. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i solą, nadal ucierając. Na koniec dodać 1/2 szkl. sezamu i dokladnie wymieszać łyżką. Ciasto wstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżką niewielkie porcje i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachować dosyć duże odstępy, gdyć ciastka się rozlewają).
Piec w temp. 190 stopni ok. 10-15 min. Smacznego :-) P.S. z podanych proporcji wychodzi ok. 32 ciastek