Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 71
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 71
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie ocet, oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Na koniec umyte owoce oprószyć mąką, dodać do masy i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku: 45min 170-180C aż ciasto się ze złoci i zacznie lekko odchodzić od brzegu tortownicy (gdyby góra zaczęła nam się przypalać, przykrywamy folią, lub papierem do pieczenia i pieczemy dalej). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy dopiero po 10 min otwieramy tortownicę, żeby odparowało. Przed podaniem posypujemy pudrem.