Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam twórczo czyścić lodówkę :) Tym razem ostał mi się napoczęty jogurt naturalny ze zbliżającym się do końca terminem przydatności. No cóż z nim począć - no oczywiście że upiec ciasto jogurtowe!!! Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu - Bez miksera! Bez wagi! Wystarczy zamieszać łyżką i gotowe :)
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 119
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 15
Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To ide...
Odsłon: 20
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 19
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 21
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 88
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 119
Dzisiaj kociołek pełen dobroci i smakowitości. Jak mówią dla każdego znajdzie...
Odsłon: 15
Zdrowa miseczka na bazie słodkiego mango lassi - pełna koloru i smaku. To ide...
Odsłon: 20
Pyszne pierogi z farszem zrobionym z mięsa wołowego, podane polane śmietaną i...
Odsłon: 19
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 21
Bogaty sos jogurtowy z dodatkiem pecorino romano i anchois. W sosie znajduje...
Odsłon: 88
Składniki
Składniki są na średnią, kwadratową blachę o wielkości 28x28cm. Należy je odmierzać proporcjonalnie przy użyciu kubeczka po wykorzystanym jogurcie wielkości 350g.
Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki wsypując do drugiej miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką. Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika. Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia. Ciasto wychodzi wilgotne, bardzo delikatne w smaku i długo zachowuje świeżość - no w końcu jogurtowe!