Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 76
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 76
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Składniki
Co najmniej 3 dni wcześniej przełóż śliwki do szklanego naczynia (może być słoik) i zalej je spirytusem po brzegi.
Po trzech dniach przygotuj biszkopt do ciasta. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao do jednej miski. Oddziel żółtka od białek. Białka - w drugiej misce - ubij na sztywną pianę, dodając w międzyczasie cukier. Dodaj żółtka do miski z białkami i miksuj do czasu aż uzyskasz jednolitą masę. Połącz delikatnie składniki z jednej miski ze składnikami z drugiej. Przelej masę na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, i piecz w 160 st. C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Masę do ciasta możesz przygotować, gdy w piekarniu będzie już rósł biszkopt. Ubij miękkie masło w misce, dodaj masę krówkową lub kajmakową z puszki i alkohol. Dokładnie wymieszaj.
Na upieczony, ostudzony biszkopt przełóż powstałą masę do ciasta. Przygotuj polewę. Ułóż na wierzchu pijane śliwki (wyjęte ze słoika z alkoholem) i oblej je obficie polewą czekoladową.
Włóż ciasto do lodówki, najlepiej na co najmniej 10 godzin.