Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pożywny początek dnia!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 252
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, a także morele i daktyle grubo siekamy. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, otręby owsiane i pszenne, siemię lniane, len mielony oraz nasiona chia i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy dyniowe purée z sokiem jabłkowym, olejem winogronowym oraz syropem z agawy. Taką mieszanką zalewamy płatki i mieszamy starannie, aby wszystkie składniki sypkie otoczone były dyniowo-jabłkowym płynem. Tak przygotowaną mieszankę wysypujemy na przygotowaną wcześniej blachę, rozkładamy na niej równomiernie i wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach warto wyjąć granolę i przemieszać, aby się nie przypaliła.
Po 20 minutach dodajemy do podpieczonej granoli wszystkie orzechy oraz suszone owoce i mieszamy starannie, a następnie na powrót wsuwamy blachę do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, po czym łamiemy na mniejsze części. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.